Hoe zorgen we ervoor dat de uitrol en het beheer van glasvezelnetwerken soepeler verlopen dan nu?
Door data slimmer te combineren en stakeholders eerder te betrekken, vinden ze bij het gecombineerde projectteam FAN Advanced Analytics. We spreken Amber, Anne, Britt en Rob in hun Amersfoortse kantoor. “We willen data niet zomaar over de schutting gooien.”
FAN Advanced Analytics is een samenwerking tussen twee datateams van KPN. Beide houden zich bezig met gegevens die nodig zijn voor aanleg, oplevering en beheer van het glasvezel- en kopernetwerk van KPN. Een relevante klus, want in 2028 moet 80 procent van de adressen in Nederland zijn aangesloten op glasvezel.
Amber en Anne werken bij DataFAN (Data Fixed Access Networks). Zij structureren data uit allerlei bronnen, zoals het register van kabels in de grond, informatie over de uitrolwerkzaamheden en schademeldingen. Het gaat om vele petabytes, ruim 200 miljoen datapunten, verspreid over zo’n dertig databronnen, die dagelijks worden geüpdatet. In totaal telt het team vijftien personen, waarvan tien in Nederland en vijf in India.
Britt en Rob zitten bij FAN Data & Analytics (Fixed Access Network Data & Analytics). Zij vertalen de aangeleverde data naar informatie. Informatie waarmee andere afdelingen bijvoorbeeld de interne processen inzichtelijk houden, de uitvoerders van het aanlegwerk aansturen en rapporteren naar het management. FAN Data & Analytics bestaat ook uit vijftien mensen, allemaal in Nederland.
“We willen data niet zomaar over de schutting gooien.”
Over de schutting
De twee teams werken al langer samen, maar doen dat de afgelopen tijd steeds intensiever. Voorheen leverden de data engineers van DataFAN gegevens aan, waarmee de informatiedeskundigen van FAN Data & Analytics informatieproducten bouwden in opdracht van andere afdelingen. Voor informatieanalist Rob voelde de scheiding soms als het over de schutting gooien van data. Er bleven kansen liggen doordat de afstemming tussen datateams en afdelingen beperkt was. “Data worden waardevoller als je snapt hoe ze ontstaan.”
De gezamenlijke ambities van de twee teams om zich te ontwikkelen op het gebied van data science maken een definitief eind aan deze scheiding. De andere afdelingen zijn daardoor veel vroeger in het datatraject betrokken dan voorheen, zegt DevOps engineer Anne. “Als je meer weet van hoe de ander denkt en wat hij ermee doet, voel je meer verantwoordelijkheid.” Volgens haar leidt dit bovendien tot nieuwe inzichten en meer waarde voor het bedrijf.
Verklaren en voorspellen
Het projectteam helpt de organisatie beter te plannen en uiteindelijk te voorspellen op basis van ontwikkelde datasets en correlaties, legt Britt uit. Als data consultant adviseert zij de interne stakeholders over nieuwe informatieproducten. “Voorheen waren we vooral historisch analyserend. Inmiddels zijn we steeds meer analytisch verklarend en binnenkort worden onze producten echt voorspellend.”
Betere forecasting betekent bijvoorbeeld dat KPN eerder kan beslissen de capaciteit op te schalen als het bedrijf verwacht dat de glasvezeluitrol in een bepaald gebied complex wordt. Het leidt tot minder onvoorziene vertragingen, wat de uitrol betrouwbaarder maakt. Een betere planning van de glasvezelwerkzaamheden communiceert ook gemakkelijker naar de klant.
Hackathon
Het gezamenlijke projectteam ontstond in 2022, tijdens een hackathon georganiseerd door DataFAN. Verspreid over meerdere dagen werd aan diverse projecten gewerkt. Een daarvan wekte de aandacht van de informatie-experts van FAN Data & Analytics. Eerst richtte het project zich op de bewustwording over de mogelijkheden van data. Dit gebeurde aan de hand van fictieve gegevens. Al snel werden echte data ingezet.
Het machine-learning datamodel voor de soepele glasvezeluitrol is het eerste concrete resultaat van de samenwerking, vertelt Anne. Ook zijn er enkele use cases die kunnen dienen als blauwdruk voor toepassing door andere afdelingen betrokken bij het vaste KPN netwerk. Zoals voor capaciteitsmanagement. Over een paar jaar verwacht het gezamenlijke team meer van zulke use cases te hebben ontwikkeld en dat ze zich bewuster zijn van de mogelijkheden die de samenwerking biedt.
“Bij ons bedrijf krijg je de mogelijkheid om te pionieren en dat doen wij hier”
Pionieren
Dat uit een hackathon nieuwe samenwerkingen tussen verschillende teams ontstaan, wordt ook door KPN gestimuleerd, weet het enthousiaste viertal. “Bij ons bedrijf krijg je de mogelijkheid om te pionieren en dat doen wij hier”, vertelt DevOps engineer Amber. “Wij zijn niet de experts op het gebied van data science; daarvoor bestaat binnen ons bedrijf een centraal team dat de grote projecten oppakt. Maar we staat dichter bij de business en werken aan kleine use cases die evengoed waarde toevoegen. Op kleine schaal herkennen wij kansen, bijvoorbeeld door data te verbeteren en gemakkelijker te ontsluiten.”
De samenwerking is ook op persoonlijk niveau van grote waarde, besluit Rob. “Het is goed voor ieders ontwikkeling. Zie het als een soort minikweekvijvertje. De gemiddelde KPN'er is erg ondernemend en dat wordt aangemoedigd vanuit het bedrijf. Lef, vertrouwen en groei zijn onze kernwaarden. Fouten maken is niet erg, zolang je ze maar terugkoppelt.”
Hoe klein het gezamenlijke projectteam ook is, nu al kloppen andere onderdelen van KPN aan met vragen over de toepassing van het datamodel ze samen bouwden. En dat maakt de teamleden trots. Door hun inspanningen wordt op termijn misschien geen enkele byte meer zo over de schutting van andere afdelingen gegooid.
Persoonlijke verhalen
Ben je geïnteresseerd in het lezen van meer verhalen over de ontwikkeling, uitdagingen en keuzes die de projectteamleden hebben gemaakt in hun carrière bij en binnen KPN? Lees dan hun persoonlijke ervaringen!
Anne - DevOps engineer bij DataFAN | KPN
Rob FAN Data & Analytics | KPN
Britt - Data & Analytics consultant | KPN
Amber - DevOps engineer bij DataFAN | KPN