“Mensen verwachten real-time informatie. Wij maken dat mogelijk”

16 april 2024

Ze zijn maar met z’n zevenen en toch heeft platformteam Digital Engine Streams impact op het werk van heel KPN. De engineers zorgen ervoor dat data in real-time beschikbaar is voor steeds meer toepassingen in het bedrijf.

 

In het KPN kantoor in Amsterdam Sloterdijk huist het platformteam Digital Engine Streams (DE Streams). Als we de lift uitstappen, lopen we een open kantoorvloer op, met bureauclusters, een koffiecorner en een paar meeting rooms. Hier spreken we Busra, Gerhard, Max, Reid en Santiago. Alexandre en Marcos zijn er niet, maar horen wel bij het team.

Technische transformatie

Team DE Streams ontwikkelde een centraal dataplatform voor real-timegegevens die nu nog zijn verspreid over allerlei systemen en processen binnen KPN. De teamleden bouwen het verder uit en ondersteunen andere afdelingen bij de ontwikkeling van toepassingen die de real-time-informatie gebruiken. Bijvoorbeeld voor interne analyse of voor actuele informatie aan eindgebruikers en wholesale-partners.

DE Streams is een van de tien onderdelen van KPN Techbase, bedoeld om de technische transformatie binnen het bedrijf aan te jagen en klanten sneller en beter van dienst te zijn. Het idee is om de informatiehuishouding te baseren op events, actuele dataveranderingen, en niet op ingeplande database-updates. Gegevens zijn via het streamingplatform benaderbaar voor applicaties die door slimme caching veel minder belastend zijn dan door het aanroepen van databases. Het voordeel? Datawijzigingen zijn direct zichtbaar en databronnen staan los van hun applicaties.

Het platformteam bestaat uit zes mensen, van wie Max, Reid, Santiago, Alexandre en Marcos software engineer zijn. Gerhard is de  principal engineer en vervult ook de rol van product owner,  en Busra is IT-manager. Zij heeft een achtergrond als engineer en weet technisch dus van de hoed en de rand, tot groot genoegen van de rest van het gezelschap

“We werken echt aan mooie technologie, alles verandert snel en dat geeft mooie uitdagingen”

 

Verantwoordelijkheid

Op papier zijn de taken meer gescheiden dan in de praktijk. Alle teamleden dragen namelijk een stuk verantwoordelijkheid en hebben rechtstreeks contact met de stakeholders, voornamelijk DevOps engineers van andere ontwikkelteams binnen KPN. Ze denken mee over het onboarden van nieuwe applicaties die de streamingdata inzetten, doen presentaties en organiseren meet-ups. Daarnaast programmeren ze zelf, meestal opensourcesoftware geschreven in Python.

De teamleden zijn enthousiast over de manier waarop ze werken. “Je kunt zoveel verantwoordelijkheid pakken als je aandurft en iedereen staat open voor vragen”, zegt Max. Hij sloot zich bijna een jaar geleden aan bij het team, vanuit het Young Talent-programma. “Teams zoals DE Streams zijn een geweldige plek voor jonge talenten”, vult IT-manager Busra aan. “Iedereen heeft in het begin wat sturing nodig en elk teamlid kan daarbij helpen.” 

We werken echt aan mooie technologie, alles verandert snel en dat geeft mooie uitdagingen”, vertelt Gerhard enthousiast. “Je wordt in korte tijd expert in technologie die er echt toe doet”, aldus Reid. Hij vindt het ook fijn dat hij in zijn werk veel autonomie en waardering krijgt. Volgens Santiago waarderen de andere DevOps-teams en ook het hogere management de inspanning van DE Streams. “Wij maken het werk van andere teams gemakkelijker en sneller en dus werken ze graag met ons samen. We voelen ons echt gesteund.” 

Databeschikbaarheid

Waar heeft het team de afgelopen tijd dan aan gewerkt? De lijst is lang, weet Gerhard, de nestor van het gezelschap. “We begonnen zeven jaar geleden, de eerste paar jaar uitsluitend voor real-time data-analyse”, herinnert hij. “We bouwden het platform, maar hadden geen data om te gebruiken. Dat kwam pas toen we onderdeel van Techbase werden en ons gingen toeleggen op databeschikbaarheid. Bijvoorbeeld voor de wholesale-klanten. Als iets op ons netwerk gebeurt, worden notificaties in real-time met hen gedeeld. Het bewerken en delen gebeurt met behulp van ons platform. We maken het voor ontwikkelteams mogelijk om via onze selfservice alle authenticatie en -autorisatie op het platform aan te vragen. Hiermee kunnen zij zelf streams en applicaties bouwen.”

Klanten zien informatie direct

Een andere toepassing die het streaming dataplatform gebruikt, is BOSS, het centrale systeem waarmee KPN alle mobiele abonnementen beheert. Het systeem is omvangrijk en levert data aan verscheidene applicaties. Dit leidde regelmatig tot enorme wachtrijen, waardoor het lang kon duren voordat informatie zichtbaar was voor klanten. “Tegenwoordig is de vertraging minimaal en zijn de gegevens ook beschikbaar bij downtime van het systeem”, vertelt Reid. Consumenten zien wijzigingen in hun abonnement of verbruik tegenwoordig dus vrijwel direct terug in MijnKPN. Het systeem raakt ook niet meer overbelast als te veel mensen tegelijk inloggen.

"We willen ons bedrijf echt event-driven maken"

 

Streaming data zijn de toekomst, besluit het team. Busra: “We willen ons bedrijf echt event-driven maken. Dat is nog best veel werk hoor. Het speelt vooral zodra toepassingen moeten worden vervangen. Dan gaan wij ervoor zorgen dat de nieuwe oplossing streaming data gebruikt. Mensen verwachten tegenwoordig gewoon real-time informatie en wij maken dat mogelijk.”

 

Persoonlijke verhalen

Ben je geïnteresseerd in het lezen van meer verhalen over de ontwikkeling, uitdagingen en keuzes die de projectteamleden hebben gemaakt in hun carrière bij en binnen KPN? Lees dan hun persoonlijke ervaringen!

 

Reid - Software Engineer | KPN

Gerhard - Principal Engineer en Product Owner | KPN

Busra van engineer tot IT-manager | KPN

Max - Software Engineer | KPN

Santiago - Software Engineer | KPN

Geen passende vacature?

Maak een Job alert aan en ontvang de meest recente vacatures van KPN direct in je mailbox.